Viden ned fra hyldene og ud på staldgangen

Viden ned fra hyldene og ud på staldgangen - SEGES Projektsitet

Projektets formål er at øge kvægbrugernes viden og kompetencer indenfor blandt andet smittebeskyttelse, fodring, brug af Dairy Management System (DMS), ledelse, mælkekvalitet, kalvepasning og byggeri, så kvægbrugerne forbedrer deres resultater og økonomien på bedrifterne.

Dette gøres ved at formidle faglig viden og resultater inden for kvægbruget hurtigt og målrettet direkte til kvægbrugerne ved brug af de nyeste kanaler til effektiv formidling som eksempelvis Facebook, e-læring, podcasts og andre lettilgængelige online medier, hvor der er mulighed for dialog med modtagerne. Der vil også blive inddraget nuværende formidlingsplatforme som eksempelvis KvægNYT, KvægKongres, DMS Dyreregistrering og nyhedsbreve for i endnu højere grad at kunne sprede viden og information til kvægbrugerne. Projektet vil inddrage erfaringer fra et tidligere projekt ”Videnformidling og dialog via nye kanaler”, omkring sociale medier samt lave en analyse af målgruppers medieforbrug for at sikre, at kvægbrugerne har adgang til og bruger viden, så de derved skaber bedre resultater på deres bedrifter.

En effektiv vidensformidling og implementering er forudsætningen for den høje produktivitet i dansk landbrug og en fortsat udvikling af konkurrenceevnen.

Vi forventer, at landmænd opnår bedre resultater i relation til de strategiske mål, der er lavet for Landbrug & Fødevarer, Kvæg. Det vil sige forbedret mælkeydelse (EKM) pr. ko, bedre energiudnyttelse (foder) hos mælkeproducenterne, lavere udskiftningsprocent, øget nettotilvækst af slagtekalvenes vægt, lavere antibiotikaforbrug, udryddelse af Salmonella Dublin, reduceret celletal, reduceret ko- og kalvedødelighed.

De 2 arbejdspakker i 2019:

  1. Arbejdspakke 1 fokuserer på vidensformidling via digitale medier. Der vil indgå videoer og andre visuelle/auditive formidlingsformer, som egner sig optimalt til de digitale medier. Derudover vil arbejdspakken også gøre brug af cases og skriftlig kommunikation, for at formidle til den målgruppe, der har brug for fordybelse i emnet.
  2. Arbejdspakke 2 fokuserer specifikt på e-læring. Udvalgte emner vil blive behandlet i e-læringsmoduler, som derved laves til undervisningsforløb med læringsmål og test af modtagernes vidensniveau. Målgruppen ser kompetenceudvikling hos sig selv og/eller sine medarbejdere, som en effektiv metode til at forbedre dyrevelfærden på bedriften.

For den økologiske mælkeproducent Jens Peter Skovsgaard er arbejdsmiljø og sikkerhed en vigtig del af måden at drive landbrug på. Lad det også gælde på din bedrift – ikke mindst nu, hvor der er travlhed i marken.
Hvis du gerne vil vide mere om, hvad DMS-afregnings- modulet går ud på, er der hjælp at hente i både faktaark, film og podcast.
Se hvilke tyre, der giver dig en større afregning og slagtekalveproducenten en bedre kalv.
Diarre hos kalve skyldes som regel E. Coli, salmonella, Rota- & Coronavirus, cryptosporidier og Coccidier. Men hvad smitter hvornår? Og hvad kendetegner den enkelte bakterie, virus og parasit?
Kalve skal prissættes fair for både slagtekalve- og mælkeproducent. Det kan man gøre nemt og effektivt med afregningsmodulet i DMS.
Hvis du eller dine leverandører har brug for at vide lidt mere om, hvad DMS-afregningsmodulet går ud på, er der hjælp at hente i et overskueligt faktaark, produceret af SEGES.
Sedler der bliver smidt væk eller numre der vaskes af hånden. Med arbejdslister i smartkoen får du en nem oversigt over de dyr du skal finde. F.eks. listen med køer til goldning.
På Smartkoen kan du slå et sygt dyr op og se tidligere behandlinger. Du kan registrere sygdom og medicinforbrug så snart sygdommen er foretaget og dermed sikre at dine regiostreringer altid er opdateret.
Mangler du inspiration til, hvordan du undgår, at der bliver lavet fejl? Hvordan du hurtig og korrekt oplærer dine nye medarbejdere? Hvordan du kommer i gang med Tavlemøder? Eller ... Find det rette ledelsesværktøj til dig, og effektiviser bedriften.
Fodernormerne til malkekøer, kvier, tyre og stude samt ammekøer gældende i NorFor og DMS Dyreregistrering.
Mælkeydelsen bestemmes i højere grad af ensilagens fordøjelighed end af indholdet af rødkløver, rajsvingel eller strandsvingel. Foderoptagelse og mælkeydelse påvirkes dog positivt af rødkløvers bælgplanteeffekt.
Fødselstidspunkt, fravænningsalder og fodringsstrategi påvirker ikke kviers mulighed for at blive drægtige ved 14 mdr. Den størrelsesforskel, kvier kan have ved første kælvning afhængig af kælvningsalder, vil være udlignet ved tredje kælvning, når de er f
Ville du ønske, at medarbejderne altid gjorde det de skulle, og gjorde det korrekt? Så skal I i gang med at lave grønne og røde papkort udformet som et T.
Den svære samtale bliver lidt lettere, hvis du følger disse råd om forberedelse, indhold, sprog og kropssprog.
Med dette skema og disse hjælpespørgsmål, kommer næste MUS-samtale til at gå som en leg, med optimalt udbytte for både leder og medarbejder.
Med Kompetencehjulet kan du som virksomhedsrådgiver analysere kompetencebehovene i bestyrelser og advisory boards i landbruget. Dermed kan du hjælpe landbrugsvirksomheder, der har behov for nye kompetencer eller bestyrelsesmedlemmer.
Tilstrækkelig stor og god foderrest er et centralt element i godt foderbordsmanagement.
Leverbylder hos slagtekalve har flere årsager, men de opstår især pga. den intensive energirige fodring og mangel på strukturfoder. Frekvensen kan reduceres markant ved at supplere foderrationen med strukturrigt foder.
Hvis du overvejer at bruge DMS-afregningsmodulet, kan du have glæde af at se en lille ny film om funktionen.
God ledelse kræver viden om den enkelte medarbejder samt bevidsthed om, hvad du kan gøre for at motivere den enkelte medarbejder bedst.
Vejledningen ’Indretning af stalde til kvæg – Danske anbefalinger’ er opdateret med ny viden og nye mål på inventar.
En oversigt over den brede vifte af kvægfaglige facebookopslag, der er blevet bragt i 2019
Hvorfor er det vigtigt, at arbejde med arbejdsmiljø i landbruget? Hvad er de største udfordringer i forhold til at gøre landbruget til et mere sikkert sted at arbejde?
Hvorfor arbejder medarbejderne på Revslundgaard ikke længere i højden? Hvordan sikrer man et godt arbejdsmiljø i malkestalden? Det er blandt emnerne i denne podcast.
Er du nysgerrig efter at vide mere om, hvordan DMS-afregningsmodulet er skruet sammen? Så er der hjælp at hente i en podcast på ca. 10 minutter.
Kom en tur med rundt på bedriften – hvor kan arbejdsmiljøet blive mere sikkert?
Det er vidt forskelligt hvor mange medarbejdere som involveres i registrering og opgaver omkring udpegning af dyr. I en digital hverdag, hvor mange medarbejdere er ”digitalt indfødte”, kan dette arbejde deles ud til alle på bedriften.
Mange medarbejdere motiveres af at have tydelige mål og følge med i hvordan bedriften ligger i forhold til andre bedrifter. Nøgletalstjek er et redskab til dette.
På mange bedrifter findes en uge-tavle/weekplanner, men det er meget forskelligt hvordan og hvor meget den anvendes. Her gives nogle bud på hvordan man kommer fra trin til trin i den nedenstående roadmap.
Roadmap
Selen til udegående dyr kan tildeles på flere måder. SEGES anbefaler mineralblanding.
Selenindholdet i dansk grovfoder er lavt. For at sikre forsyningen, kan gødskning med selenberiget gødning være en mulighed, der samtidig forsyner dyrene med organisk selen. Der er dog både ulemper og fordele.
Når du som landmand skal arbejde med den udvidede SWOT sammen med din rådgiver, anbefaler vi en bestemt proces. Med denne procesfår I de bedste resultater ud af arbejdet, som I kan bruge i jeres strategiforløb.
Som nyansat er der meget at lære. Derfor er det vigtigt, at du som leder sikrer en god og effektiv op-start af nye medarbejdere. Særligt hvis medarbejderen er ufaglært og ingen forudsætninger har for at arbejde i landbruget.
Ro omkring foderbordet kræver et konstant fodertilbud og en høj blandekvalitet af foderblandingen.
Det ér muligt at tjene penge på at pleje naturarealer med kvæg. Men der er ikke en bestemt måde at gøre det på.
Her får du nogle bud på tiltag inden for kalvesundhed, fodring af kalve og kalvemanagement, der kan øge tilvæksten i slagtekalvebesætningen.
Vejen til bedre yversundhed på bedriften kan kræve, at malkerne ændrer rutiner. Godt fællesskab kan hjælpe de nye malkerutiner på vej. Og her er det vigtigt, at du som leder går forrest og er rollemodel.
De færreste bryder sig om forandringer, og det kan være svært at ændre vaner – både som medarbej-der og leder på et landbrug. Bliv klogere på, hvordan du motiverer dine medarbejdere til at skabe for-andringer i din landbrugsvirksomhed.
Spædkalveprisen er lav i øjeblikket, og det kan få nogle mælkeproducenter til at slække på kvaliteten i pasningen af tyrekalvene. Men det kan godt betale sig at fylde mælkeskålen, viser nye beregninger.
Hvis foderet tager varme til sommer, bør du overveje tørsyre til stabilisering. Det er billigere og mere sikkert at arbejde med end organiske syrer.
Urindrikning, hvor en kalv sutter på en anden kalvs forhud og drikker urin er en unormal sutteadfærd, der ses af og til.
Værktøjet Roadmap bruges til at danne et overblik over medarbejdernes og lederens færdigheder i udvalgte værktøjer. Det skal skabe motivation til at komme længere og få et større udbytte.
Få en forklaring af værktøjet Kompetencehjulet. Og bliv klogere på, hvordan du som virksomhedsråd-giver kan hjælpe virksomheder med at kortlægge kompetencebehovene i deres bestyrelser og advisory boards.
Et nyt digitalt kursus klæder dig og dine medarbejdere på til at sikre gode kælvningsforløb.
opslag på facebook i 2019
Har du grovfoder nok på lager – og er forholdet mellem græsensilage og majsensilage det rette? I programmet FMS kan du se, hvordan ændringer i foderplanen påvirker markplanen – og omvendt. Lær at bruge FMS med gratis digitale kurser.
SEGES har produceret to nye digitale kurser på engelsk til bedriftens udenlandske medarbejdere.
Tag et gratis digitalt kursus og bliv klædt bedre på til at behandle klovlidelser.

© 2021 - SEGES Projektsitet